Trainer Eric

Trainer Eric’s inzicht: Het verschil tussen het trainen van recreanten en wedstrijdsporters

Als kickbokstrainer bij Yamato Gym heb ik het voorrecht gehad om gedurende 23 jaar met een diverse groep mensen te werken, van recreanten die hun fitness willen verbeteren tot toegewijde atleten die streven naar competitieve successen in de boksring. Mijn reis als trainer heeft me geleerd dat het aanpassen van de training aan de specifieke behoeften van elke sporter essentieel is voor hun plezier en succes.

Trainers Yamato Gym

Focus en doelstellingen:

Eén van de eerste lessen die ik als trainer heb geleerd, is het belang van het begrijpen van de unieke doelen en motivaties van elke sporter. Voor recreanten draait het vaak om het verbeteren van hun algehele welzijn, terwijl wedstrijdsporters gemotiveerd zijn door specifieke competitieve doelen. Bij Yamato Gym ligt onze focus voornamelijk op recreatiesporters die streven naar een gezonde levensstijl, maar we koesteren ook onze niet onverdienstelijke wedstrijdsporters die dromen van competitief succes. 

Intensiteit en volume:

De intensiteit en het volume van de training verschillen aanzienlijk tussen recreanten en wedstrijdsporters. Voor recreanten gaat het meer om het vinden van een balans tussen plezier, techniek en fitness, terwijl wedstrijdsporters een meer rigoureuze aanpak nodig hebben om te excelleren in de ring. Als trainer is het mijn rol om een veilige omgeving te creëren waarin elke sporter wordt uitgedaagd op zijn of haar eigen niveau.

Specifieke vaardigheidstraining:

Wedstrijdsporters hebben behoefte aan een meer gerichte en gepersonaliseerde benadering van hun training. Dit omvat niet alleen het perfectioneren van technieken, maar ook het ontwikkelen van tactische strategieën en mentale veerkracht. Als trainer investeer ik veel tijd en energie in het analyseren van mijn sporters, zodat we gericht kunnen werken aan het verbeteren van hun vaardigheden. 

Yamato Gym Cardio

Mentale voorbereiding:

Een aspect waar ik als trainer veel nadruk op leg, is de mentale voorbereiding van mijn sporters. Wedstrijdsporters moeten leren omgaan met de druk van competitie en tegenslagen, en ik help hen bij het ontwikkelen van mentale veerkracht en zelfvertrouwen. Het doel is niet alleen om te winnen, maar ook om te groeien als sporter, ongeacht de uitkomst van de wedstrijd. Immers kickboksen is ook een jurysport waarbij de uitslag niet altijd het juiste beeld over de geleverde prestatie zegt.

Side-note: Zaterdag 11 mei organiseert Rings Events in Driemond een zeer aansprekend event. Via de website www.rings.nl kan je vanaf 31 maart daar meer informatie over vinden.

Yamato Gym is als co-organisator hierbij betrokken en een aantal wedstrijdsporters van onze sportclub zullen hier in actie komen. ‘Onze sporters’ zijn al begonnen met de voorbereidingen en daarbij hoort ook echt het overwinnen van allerlei obstakels.

Yamato Gym

Een rode draad met ruimte voor een individuele aanpak

Iedereen heeft verschillende capaciteiten, doelen en motivaties, en het is mijn taak als trainer om elke sporter te helpen zijn of haar volledige potentieel te bereiken. Of het nu gaat om recreanten die werken aan hun algehele fitheid of wedstrijdsporters die streven naar kampioenschappen, ik sta klaar om hen te begeleiden op hun reis naar succes.

Samen maken wij het mogelijk

Het trainen van mannen, vrouwen en kinderen van beginners tot gevorderden blijft mij iedere dag uitdagen om mijn ambacht als trainer verder te ontwikkelen. Ik heb het voorrecht gehad om mij altijd te omringen met een aantal ‘grootmeesters’ die mij als trainer hebben gecoacht. Mijn belangrijkste mentor daarin is natuurlijk mijn vader. Zeker ook de sporters zelf hebben mij altijd geholpen in het verbeteren van mijn vaardigheden als trainer en coach.

Betekenisvol

Het zijn van een trainer bij een sportclub als Yamato Gym is een voorrecht, het is bovenal een zeer dankbaar en leerzaam ambacht dat mij als persoon veel plezier en groei heeft opgeleverd. Hierbij wil ik ook zeker benoemen dat het vele waardevolle vriendschappen heeft opgeleverd.

Tot snel op de club!

Yamato Gym

About Yamato Gym