Geschiedenis

Yamato Gym is een unieke sportclub in Weesp, met een zeer rijke historie, lees er meer over in het onderstaand artikel.

Van judo tot kickboksen

Jan van Looijen begon als kleine jongen met Judo bij de bekende Utrechtse Judoschool van Nederlands Judo pionier Jan Snijders. Vanaf zijn achttiende jaar maakte hij de overstap naar het boksen bij de bekende Utrechtse boksschool Van Brienen.
Jan van Looijen kwam als zeeman door het vele reizen over de hele wereld en maakte zo kennis met verschillende andere Martial Arts in landen zoals China, Korea en Japan.

Uiteindelijk ging Jan van Looijen Kyokushinkai Karate trainen in de dojo van Jon Bluming. Via laatste genoemde stroming kwam hij in contact met het Tai-Ki-Ken en volgde hij een keer per twee weken een privéles van een Japanse grootmeester, die in die periode voor een langere tijd in Nederland verbleef.

In 1975 gaan de Kyokushinkai Karateka’s Jan Plas (8e dan), Peter van der Hemel (8e dan) en Jan van Looijen (8e dan) op studiereis naar Japan. De studiereis in 1975 had als oorspronkelijk doel het Tai-Ki-Ken te bestuderen, de reis kreeg door de introductie van het kickboksen een hele andere wending.

Om een lang verhaal kort te maken: het drietal kwam terecht in de dojo van Kenji Kurosaki, zijnde een 10e dan Kyokushinkai Karate grootmeester en de grondlegger van het Japanse kickboksen. In de dojo van Kenji Kurosaki leerden de drie Nederlanders het Kickboksen volgens de filosofie van Kenji Kurosaki.

De trainingen in Japan begonnen iedere dag om vijf uur in de ochtend met een looptraining door, de niet al te vlakke straten, van Tokio. Na een korte rust- en eetpauze stond de volgende training op het programma, het was een cyclus die de hele dag door liep, dag in- dag uit, wekenlang. Sparren deden de drie met onder andere de Japanse kampioenen als Mitsuo Shima en Toshio Fujiwara.

Het kickboksen was een sport die tot aan 1975 niet beoefend werd in Nederland. Bij terugkomst in Nederland ging het drietal hun opgedane Kickboks-kennis delen met anderen.

Jan Plas begon met lesgeven in een oude boksschool, het later wereldberoemde, Mejiro Gym Amsterdam. Peter van der Hemel ging lessen geven in de sportschool van Johan Vos. Jan van Looijen ging verder lesgeven bij de dojo van Jon Bluming in De Bilt, ook gaf hij lessen aan het Korps Mariniers en aan bij de politie.

Van vader tot zoon

Jan van Looijen zijn passie voor het sporten in zijn algemeen, en de passie voor de vechtsporten in het bijzonder, werkte aanstekelijk op zijn jongste zoon Eric van Looijen. Ook Eric startte als kleine jongen met judo en later leerde Eric, direct van de bron, de fijne kneepjes van voornoemde martial arts zoals het karate en kickboksen.

Yamato Gym aan de Amstellandlaan

Eric begon op 2 maart 2001 met lesgeven in het kickboksen aan een groep vrienden in een sportzaal van de gemeente Weesp. Het was ‘het begin’ van Yamato Gym in Weesp. Yamato is overigens een verwijzing naar het oude Japan, en staat synoniem voor de samoerai spirit.

Yamato Gym huurde tot en met 2011 sportzalen van de gemeente Weesp. In deze sportzalen werden bokszaktrainingen en lessen kickboksen gegeven.

In september 2012 werden er door Eric serieuze stappen gezet voor de opzet van een geheel eigen trainingscentrum in Weesp. Yamato Gym nam hierop medio september 2012 haar intrede aan de Amstellandlaan 106 in Weesp.

Yamato Gym bruist en bloeit

Eric heeft veel energie & tijd geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe trainers, zo werd in 2012 het trainingskader vanuit eigen gelederen aangevuld. Hierop werd het rooster flink uitgebreid met groepstrainingen (jeugd) kickboksen, (jeugd) jujutsu, boksen en crossfit.

Yamato Gym vandaag de dag

Yamato Gym is voor ons een droom die werkelijkheid werd. Inmiddels zijn wij uitgegroeid tot een absoluut begrip in Weesp en omstreken. Wij hebben een mooi ruim opgezet trainingscenter. Dagelijks staan er groepstrainingen op het programma en werken er personal trainers met hun cliënten. In ons gebouw zit ook een praktijk voor de (kinder-)fysiotherapie.

Yamato Gym is de sportclub waar je aan het juiste adres bent als je veilig, verantwoord en met plezier wilt sporten. Je bent altijd welkom voor een proeftraining. Wij ontmoeten je graag snel bij Yamato Gym.

Yamato Gym Kickboxing