JuJutsu

Jujutsu, ook bekend als Jiu-Jitsu, is een traditionele krijgskunst die zich richt op het beheersen en neutraliseren van een tegenstander, ongeacht diens grootte of kracht. Het woord “Jujutsu” betekent letterlijk “zachte kunst” of “soepele techniek” en verwijst naar de principes van het gebruik maken van de kracht en energie van de tegenstander in plaats van alleen je eigen kracht.

Jujutsu omvat een breed scala aan technieken, waaronder worpen, grepen, klemmen, stoten, trappen en gewrichtsmanipulatie. Het legt de nadruk op het gebruik van de juiste techniek, timing en lichaamsmechanica om een tegenstander te controleren en te neutraliseren. Jujutsu maakt gebruik van de kracht en het momentum van de tegenstander om hen uit balans te brengen en in een ongunstige positie te brengen.

Traditioneel werd Jujutsu ontwikkeld door de samoerai als een effectieve vorm van zelfverdediging in gevechten op korte afstand, waar wapens niet altijd beschikbaar of bruikbaar waren. Het benadrukt het vermogen om snel te reageren, gebruik te maken van zwakke punten en de situatie te beheersen met minimale inspanning.

Tegenwoordig wordt Jujutsu beoefend als een martial arts discipline, als een zelfverdedigingssysteem.

Jujutsu biedt niet alleen fysieke training, maar ook de ontwikkeling van mentale en spirituele aspecten, zoals discipline, respect, zelfbeheersing en zelfvertrouwen. Het is een veelzijdige en uitdagende vorm van krijgskunst die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Jujutsu lesprogramma’s

Yamato biedt de volgende lesprogramma’s aan.

  • Fighting Foundations
  • Fighting Mastery
  • Grappling
  • Womens Selfdefense
  • Overig

Fighting Foundations
Fighting Foundations bevat meer dan 100 technieken die je leven letterlijk zouden kunnen redden tijdens een echte confrontatie. Iedereen kan, op elk moment van het jaar, beginnen met de lessen Fighting Foundations.

Fighting Foundations is een reeks van 27 lessen. Iedere les leer je vier technieken die in een bepaald scenario getraind worden. Door reguliere beoefening van het jujutsu merken beoefenaars al snel een toename in coördinatie, moed, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.

Fighting Mastery
Dit programma bestaat uit verschillende gespecialiseerde lessen en richt zich dieper op elk afzonderlijk element van een gevecht. In de loop van de jouw deelname aan de lessen Fighting Mastery leer je nieuwe technieken en combinaties, verbeter je je reactietijd en verfijn je je huidige kennis.

Op dit niveau wordt onze stijl van jujutsu als een tweede natuur en leer je om de basistechnieken samen te brengen in verschillende combinaties, met optimaal gebruik van hefboom en momentum.

Grappling

Grappling is één van de vijf elementen van het jujutsu dat zich voornamelijk richt op het grondgevecht. Bij Grappling wordt gebruikgemaakt van grepen, klemmen, worpen, hefbomen en controleposities om een tegenstander te controleren, te immobiliseren of te dwingen tot overgave. Het doel is om een dominante positie te bereiken en de tegenstander onder controle te houden, zodat hij of zij niet kan ontsnappen of effectieve tegenaanvallen kan uitvoeren.

Grappling wordt beoefend als een sport in competities, zoals Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ), Submission Wrestling en Mixed Martial Arts (MMA). Wij beoefenen het als een waardevolle vaardigheid voor zelfverdediging, omdat het je in staat stelt om effectief te reageren op worstelsituaties en jezelf te beschermen in gevechten op korte afstand.

De focus bij Grappling ligt op het ontwikkelen van technische vaardigheden en lichaamsbeheersing. Het biedt een uitdagende en dynamische trainingservaring, waarbij zowel de fysieke als de mentale aspecten van het jujutsu worden benadrukt.

Women’s Selfdefense 
De les Women’s Selfdefense is speciaal opgezet om vrouwen voor te bereiden op echte levensbedreigende situaties. Onze zelfverdedigingstechnieken bieden de kennis en vaardigheden voor elke vrouw om te ontsnappen aan haar aanvaller, of ze nu op de been is of op de grond terecht gekomen is.  De les Women’s Selfdefense is een les waaraan alleen vrouwen mogen meedoen. Vrouwen mogen natuurlijk altijd meedoen aan de reguliere lessen Fighting Foundations en Fighting Mastery.

Overige programma’s
Naast bovengenoemde lesprogramma’s zijn er aparte (doelgroep specifieke) lesprogramma’s voor defensie, handhavings- en opsporingsdiensten.

Valente Brothers Study Group Holland,

Als directe leerlingen van grootmeester Helio Gracie, hebben The Valente Brothers wereldwijd meerdere scholen en studiegroepen opgezet. Het hoofdkwartier bevindt zich in Miami, USA. Yamato Gym is het onderkomen van de Valente Brothers Study Group Holland.

Bij Valente Brothers Study Group Holland wordt alles geleid door een officiële Valente Brothers ‘Black Belt’. Leden van Yamato Gym krijgen bij ons de kans om te trainen onder de begeleiding van ervaren instructeurs die hun kennis rechtstreeks van de bron hebben verkregen. Ontdek de kracht van het Jujutsu en versterk jezelf zowel fysiek als mentaal. 

Gradutie-systeem
Het Valente Brothers™ graduatie-systeem is ontwikkeld om studenten te belonen die jujutsu op en naast de mat oefenen. De verschillende niveaus worden vertegenwoordigd door kleur van een band. Hoe donkerder de kleur van een band, hoe meer kennis en ervaring de student heeft. De eisen van graduatie omvatten onder meer technische kennis, trainingsfrequentie, het vermogen om technieken onder weerstand uit te voeren, positieve houding en goed burgerschap.

JuJutsu geschiedenis

Jujutsu kan vertaald worden als “zachte kunst”, of nog correcter als “soepele techniek”. Het is een vechtkunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

De sleutel tot het leren van jujutsu is herhaling. Het uiteindelijke doel is om je onderbewustzijn te conditioneren, zodat je automatisch kunt reageren in een kritieke situatie. Jujutsu is voor mannen, vrouwen en kinderen. Tijdens de lessen jujutsu draagt de student een witte kimono.

Lees meer over de geschiedenis van onze JuJutsu stijl.

De geschiedenis van het JuJutsu zoals wij dat beoefenen.

Meld je aan voor een gratis proefles!
JuJutsu Yamato Gym
JuJutsu Yamato Gym
JuJutsu Yamato Gym
JuJutsu Yamato Gym
Valente Brothers JuJutsu Study Group
Jujutsu
JuJutsu Yamato Gym Women's Selfdefense